Aanbod gezonde leefstijl – jeugd & jongeren

Van jongs af aan vaardiger in beweging

Sportief Zeist

Op de website van Sportief Zeist vindt u een overzicht van alle sportclubs in Zeist. Veel sportverenigingen bieden ook sportieve activiteiten voor kinderen aan. 

Peutergroepen / Peuterspeelzalen

De peutergroep of peuterspeelzaal is er speciaal voor kinderen van twee tot vier jaar. Spelenderwijs leren de kinderen nieuwe dingen en er is veel ruimte om te bewegen. Ook maken zij hun eerste vriendjes en vriendinnetjes en leren ze samen spelen en rekening houden met elkaar. 

Bekijk peutergroepen van MeanderOmnium.
Bekijk peutergroepen van Kind&Co.

Kinderfysiotherapie en motorische remedial teaching

De meeste kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs op een natuurlijke manier. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Sommige kinderen hebben hier – soms door een aandoening – begeleiding bij nodig. Een kinderfysiotherapeut of motorische remedial teacher kan dan helpen. Ga naar het overzicht van kinderfysiotherepeuten in Zeist.

Nijntje Beweegdiploma

Het Nijntje Beweegdiploma is een serie beweeglessen waarin kinderen (2-5 jaar) wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leren. Meer informatie over het Nijntje Beweegdiploma vindt u op de website van Sportief Zeist.

Meer bewegen

Geen geld voor sport? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!

Bewegen is voor elk kind belangrijk. Maar niet elk gezin heeft genoeg geld om een sportclub te kunnen betalen. Daarom betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren. Stuur een e-mail naar Jeugdfonds Intermediair Zeist Jordy voor meer informatie.

Sportief Zeist

Op de website van Sportief Zeist vindt u een overzicht van alle sportclubs in Zeist. Veel sportverenigingen bieden sportieve activiteiten voor jeugd en jongeren aan. 

Buurtfitness

Samen buiten sporten in de wijk Vollenhove: gezellig en gezond. Dat kan met de buurtfitness. Er zijn ook groepen voor meiden van 13-17 jaar.

Beweegadvies op maat

Welke sport kun je het beste doen als je sterker wilt worden, als je wilt afvallen of aan je balans wilt werken? Sportief Zeist geeft een beweegadvies op maat. Dat kan bijvoorbeeld een beweegschema op maat zijn of het advies om lid te worden van een bepaalde sportclub. Ze houden daarbij rekening met persoonlijke wensen en mogelijkheden. Stuur een e-mail naar Elyna van Sportief Zeist voor meer informatie over het beweegadvies op maat.

Sporten en bewegen met een beperking

De website Uniek Sporten biedt een overzicht van sportaanbieders die aangepast sportaanbod bieden voor mensen met een beperking. Ook vindt u er informatie over financiële ondersteuning voor sportkosten, sportmaterialen, vervoer en sportmaatjes. 

Jeugd- en jongerenwerk MeanderOmnium

De jongerenwerkers van MeanderOmnium vervullen de rol van coach en vertrouwenspersoon voor kinderen en jongeren. Ze luisteren naar kinderen, ondernemen activiteiten met ze, en horen ondertussen wat er speelt. Ze spelen in op vragen of zorgen, bijvoorbeeld door individuele begeleiding te bieden, via een project of door sport en spel te organiseren. 

Bekijk hier het totaalaanbod van MeanderOmnium voor jeugd en jongeren.
Bekijk hier de sport- en spelactiviteiten van MeanderOmnium per wijk.

Gezond gewicht

Handige apps 

De WoWijs gezondheidsapp begeleidt kinderen (6-14 jaar) met overgewicht naar een gezonde leefstijl. De app is in co-creatie met de kinderen gemaakt.
De supereters-app helpt kinderen en hun ouders spelenderwijs een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Diëtisten 

Wilt u advies over gezonde voeding en (het voorkomen van) overgewicht? Een diëtist kan uw vragen beantwoorden. Klik hier voor een overzicht van diëtisten in de gemeente Zeist.

Verantwoord middelen gebruik

Rookvrij Zeist

Lees hier hoe we samen werken aan een rookvrij Zeist.

Voorlichting voor ouders

Jellinek geef voorlichting over roken, alcohol, blowen, lachgas en verslavingen. Kijk in de kalender van Jellinek voor voorlichtingsbijeenkomsten die binnenkort worden georganiseerd. 

Individuele begeleiding 

Voor individuele begeleiding bij middelengebruik kunt u contact opnemen met het Centrum Jeugd & Gezin.

Mentaal welbevinden

Jeugd- en jongerenwerk

MeanderOmnium biedt veel soorten activiteiten en begeleiding voor jeugd en jongeren.  

Centrum Jeugd & Gezin (CJG)

Kijk op de website van het CJG voor informatie over de psychische gezondheid van kinderen.

Meidenwerk

Meiden die wat aanmoediging kunnen gebruiken of iemand kunnen gebruiken die een tijdje met hen meedenkt en meedoet kunnen terecht bij het &U Meidenproject. Ook zijn er meidengroepen: lekker kletsen, chillen en leuke dingen doen. 

Meidenproject en meidengroepen

Kunstenhuis Idea

Kunst prikkelt, daagt uit en creëert nieuwe inzichten. Kunst verbindt en stelt vragen, zonder oordeel. Het Kunstenhuis Idea biedt cursussen en projecten voor mensen (jong en oud) in kwetsbare situaties of die moeite hebben om bij het ‘gewone’ aanbod aan te sluiten. 

  • Zo is er bijvoorbeeld het Kunstatelier voor kinderen van 9 tot 13 jaar. 
  • KunstExpress is een maatjesproject van het KunstenHuis voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar die geen geld hebben voor kunsteducatie buiten school en/of lastig mee kunnen doen met reguliere cursussen, bijvoorbeeld een rugzakje. Deze kinderen hebben een passie voor creatieve activiteiten en behoefte aan een maatje die hen daarbij helpt.

Launch your Future

Launch Your Future is een creatief project voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar. Wie meedoet vergroot zijn/haar kansen, leert nieuwe (creatieve) vaardigheden en deze inzetten, leert allemaal leuke nieuwe mensen kennen en doet werkervaring op. Er wordt ook een kookgroep gestart. 

Integraal

Samen Oplopen

Samen oplopen geeft gezinnen met veel zorgen een steuntje in de rug. Een gezinsvrijwilliger loopt samen met het gezin op en kijkt welke ondersteuning gewenst is.