Aanbod gezonde leefstijl – Volwassenen

Meer bewegen

Sportief Zeist
Op de website van Sportief Zeist vindt u een overzicht van alle sportclubs in Zeist

Beweegadvies op maat
Welke sport kun je het beste doen als je sterker wilt worden, als je wilt afvallen of aan je balans wilt werken? Sportief Zeist geeft een beweegadvies op maat. Dat kan bijvoorbeeld een beweegschema op maat zijn of het advies om lid te worden van een bepaalde sportclub. Ze houden daarbij rekening met persoonlijke wensen en mogelijkheden. Stuur een e-mail naar Elyna van Sportief Zeist voor meer informatie over het beweegadvies op maat.

Sporten en bewegen met een beperking
De website Uniek Sporten biedt een overzicht van sportaanbieders die aangepast sportaanbod bieden voor mensen met een beperking. Ook vindt u er informatie over financiële ondersteuning voor sportkosten, sportmaterialen, vervoer en sportmaatjes. 

Fietslessen voor vrouwen
In Nederland leer je als kind fietsen, maar in veel andere landen is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom geeft MeanderOmnium wekelijks fietslessen aan vrouwen die niet of niet goed kunnen fietsen.

Sociaal werkers Meander Omnium
Wilt u meer bewegen maar heeft u daarbij een steuntje in de rug nodig? Neem dan contact op met de sociaal werkers van Meander Omnium

Diabetes Challenge Zeist
De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Als deelnemer wandelt u ongeveer 20 weken lang samen met en zorgverlener en/of een beweegcoach één keer per week. Dit doet u in uw eigen buurt. Daarnaast ontvangt u online begeleiding in de vorm van tips over diabetes, wandelen en een gezonde leefstijl. Op een veilige en gezellige manier ervaart u wat bewegen met uw gezondheid en diabetes doet. Klik hier voor meer info over de NDC in Zeist.

Voor ouderen
In de gemeente Zeist worden veel beweegactiviteiten voor ouderen georganiseerd. Bijvoorbeeld:

Bewegen op recept
Zorgverleners (zoals de huisarts, diëtist, fysiotherapeut) verwijzen mensen door naar onze buurtsportcoaches. Zij gaan met u in gesprek om uw wensen, behoeften en sportplezier in kaart te brengen. Vervolgens gaan ze samen met u op zoek naar een passend aanbod om te bewegen. Dit kan zowel in groepsverband als individueel.

Mini-learning motorische ontwikkeling
Werk je met kinderen van nul tot vier jaar? Binnen de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg of als kinderfysiotherapeut of buurtsportcoach? Bewegen speelt een grote rol bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Het kenniscentrum sport & bewegen heeft praktische tools ontwikkeld die je helpen hiermee aan de slag te gaan. In de Mini-learning leer je hoe je de Beweegspelletjes en Praatplaten in de praktijk toepast en krijg je de bijbehorende kennis over motorische ontwikkeling. Nadat je de Mini-learning gevolgd hebt kun je de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen.

Gezond gewicht

Verbeter uw leefstijl met de GLI
De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Deelnemers werken aan een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Zij krijgen advies en begeleiding gericht op gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Voor meer informatie en verwijzing naar de GLI kunt u terecht bij de huisarts. 

Bewegen op recept
Zorgverleners (zoals de huisarts, diëtist, fysiotherapeut) verwijzen mensen door naar onze buurtsportcoaches. Zij gaan met u in gesprek om uw wensen, behoeften en sportplezier in kaart te brengen. Vervolgens gaan ze samen met u op zoek naar een passend aanbod om te bewegen. Dit kan zowel in groepsverband als individueel.

Aysma vrouwengroep
Aysma is een vrouwengroep in Zeist West. Veel van de deelnemers hadden nog nooit gesport of bewust aan beweging gedaan. Nu komen er wekelijks zo’n 25 á 30 vrouwen samen om te bewegen, ieder op haar eigen niveau. De vrouwen geven aan dat ze plezier hebben samen, beter slapen als ze gesport hebben en zich gezonder voelen. 

Handige apps 

Samengezond
Met SamenGezond kiest u enkele leefstijldoelen, zoals meer wandelen of minder snacken. De geautomatiseerde coach stelt wat vragen en geeft daarna tips om je doel te bereiken. U verdient punten door te bewegen. Deze kunt u inwisselen in de webshop. 

KiesIkGezond
Gezonder kiezen op basis van wat u belangrijk vindt? Wilt u bijvoorbeeld letten op suiker, vet of zout? Heeft u een allergie? Of wilt u zien of een product vegetarisch is? Scan of zoek een product met de ‘Kies Ik Gezond?’-app. Bepaal zelf waar u op wilt letten. De app helpt u kiezen. 

MijnEetMeter
Benieuwd of u dagelijks voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt? En in hoeverre u eet volgens de Schijf van Vijf? Ontdek het door online Eetdagboek Mijn Eetmeter in te vullen. U krijgt direct advies op maat. 

Receptenapp Slim Koken
In de receptenapp Slim Koken vindt u bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Zij stellen de recepten met zorg samen. Zo hoeft u zich niet druk te maken of u wel gezond bezig bent.

Zwangerhap
Wat kunt u nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap kunt u simpel en snel opzoeken of u een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat u allemaal nog wél kunt nemen. 

Verantwoord middelen gebruik

Lees hier hoe we samen werken aan een rookvrij Zeist. Wilt u stoppen met roken? Vraag aan uw huisarts welke professionele begeleiding u hierbij kunt krijgen. Op ikstopnu.nl vindt u ook goede tips over stoppen met roken.

Mentaal welbevinden

Sociaal team

Bij het sociaal team kunt u terecht voor bijvoorbeeld maatschappelijk werk, individuele begeleiding, assertiviteitstraining en de training ‘omgaan met stress’.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Bij het Signaalpunt Eenzaamheid in Zeist kan iedereen die zich zorgen maakt over een eenzaam persoon, hulp inschakelen. Als u zichzelf eenzaam voelt kun u ook een melding doen. Elke zorg, elk signaal nemen we serieus.

75+ huisbezoekenproject
De gemeente Zeist en welzijnsorganisatie MeanderOmnium vinden het belangrijk dat het goed gaat met alle inwoners. Daarom is er in Zeist een project gestart om mensen boven de 75 jaar thuis te bezoeken om te vragen hoe het met u gaat en waaruit uw behoeften en wensen bestaan. Waar wordt u gelukkig van? Daarbij is het onze wens dat u met plezier woont, gelukkig bent en weet waar u terecht kunt voor eventuele activiteiten of hulp.

Kijk ook eens naar het aanbod van:

Integraal

Wegwijscafé
Het Wegwijscafé helpt mensen met praktische vragen. Korte vragen worden binnen het wegwijscafé opgelost, voor uitgebreidere vragen worden de mensen verwezen naar de juiste hulpverlener. Het Wegwijscafé biedt hulp bij administratie, financiën, digitale vaardigheden, taalvaardigheden en aanvragen. Het Ook heeft het Wegwijscafé een zeer goede kennis van de sociale kaart van Zeist.

Regelingen en fondsen
Minimaregelingen

Kansrijke start – hulp voor zwangere vrouwen
Vrijwilligers van Samen Oplopen ondersteunen 1000 dagen lang zwangere vrouwen die wel wat hulp kunnen gebruiken en hun pasgeboren baby en gezin. Samen met een professionele coördinator en in samenwerking met de verloskundigen, de welzijnsorganisatie en een buurthuis. Een prachtige samenwerking tussen formele en informele zorg voor gezinnen met lichte en complexe problematiek.