Autisme

Autisme is een aandoening waarbij u informatie op een andere manier verwerkt dan andere mensen. Met autisme ervaart u sommige dingen heftiger. Bijvoorbeeld zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Uw zintuigen zijn extra gevoelig en raken sneller overprikkeld.

Ook kunt u moeite hebben met veranderingen en sociaal contact. In het dagelijkse leven zorgt dit vaak voor uitdagingen. Bijvoorbeeld op school of op het werk. Autisme is aangeboren en u heeft het uw hele leven. Autisme is wel voor iedereen anders, daarom noemen we het een spectrum.

Het kan fijn zijn om af en toe te praten met andere mensen die autisme hebben. In Zeist zijn er verschillende initiatieven actief om autisme op de kaart te zetten. Zo worden er speciale activiteiten voor mensen met autisme georganiseerd. Neem een kijkje in onze agenda om te zien wanneer deze activiteiten plaatsvinden.

Auticafé Zeist
Het Auticafé Zeist is speciaal voor mensen met een diagnose in het autistische spectrum. Vaak wordt de behoefte gevoeld om op een ontspannen manier met anderen samen te kunnen zijn. Het doel van het Auticafé is om mensen met autisme of een vermoeden daarvan een plek te geven waar ze veilig en welkom zijn en contact kunnen maken met andere mensen met autisme. Bijvoorbeeld om met elkaar in gesprek te gaan, een spelletje te spelen of gewoon even niets te doen. Het kan allemaal.

Het Auticafé is iedere eerste zaterdag van de maand geopend van 11:00 tot 15:00 uur in huiskamer ’t Laantje aan Laan van Vollenhove 2193 in Zeist. Aanmelden is niet nodig. Het Auticafé is voor personen van 25 jaar of ouder.

Gespreksgroep autisme
De Gespreksgroep autisme heeft als doel om mensen met de diagnose autisme met elkaar in contact te brengen. Er worden vooral ervaringen uitgewisseld over problemen waar men tegenaanloopt. Het is een zelfhulpgroep en u bepaalt zelf de thema’s waarover gepraat wordt. Vaak gaat het over overprikkeling, stress, vermoeidheid of bijvoorbeeld waar men tegenaan loopt in het dagelijks leven met bijvoorbeeld werk, re-integratie, studie, relaties. Denk aan vragen zoals: “Hoe ga ik vriendschappen aan en onderhoud ik deze?”, “Hoe ga ik om met prikkels?” of “Waar ben ik goed in?”.

De gespreksgroep komt elke oneven week op dinsdagavond bij elkaar tussen 19:00 en 20:30 uur in Wijkcentrum Noord aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 103. Aanmelden voor de gespreksgroep kan door te mailen naar c.peeters@zeist.nl of te bellen naar 06-54397597.