Hulp voor eenzame jongeren

15 april 2024

Bent u jong en voelt u zich wel eens eenzaam? Bent u vaak angstig of somber? Ervaart u veel stress? Of heeft u het gevoel niet goed genoeg te zijn? Het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent en er verschillende mogelijkheden zijn om steun en hulp te krijgen.

Eenzaamheid onder jongeren
Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren veel vrienden en sociaal contact hebben. Toch voelt ongeveer 30% van de jongeren tussen de 12 en 30 zich wel eens eenzaam. Helaas praten we hier niet vaak over met anderen. Terwijl er een heleboel mensen zijn die weten hoe het voelt, en u kunnen steunen.

Hulporganisaties
Het gevoel van eenzaamheid kan overweldigend zijn, vooral als u niet weet waar u steun en hulp kunt vinden. Gelukkig zijn hier genoeg plekken voor.  Verschillende sites en hulporganisaties bieden een luisterend oor en nuttige middelen voor jongeren die worstelen met eenzaamheid:

  • Een van die plekken is MentaalVitaal.nl, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut. Hier vindt u informatie, tips en zelfhulpmodules om uw mentale welzijn te verbeteren.
  • “Hey, het is oké” van de Rijksoverheid is een landelijke campagne die hulp biedt aan eenzame jongeren. Op de website leest u verhalen van andere jongeren, vindt u handige hulp en tips om het gesprek te starten en advies over hoe u met eenzaamheid kunt omgaan.
  • Het platform Epic Youth ondersteunt jongeren bij verschillende uitdagingen, waaronder eenzaamheid. Dit doen zij vooral online. Bijvoorbeeld door het organiseren van game-evenementen en andere digitale activiteiten om jongeren te bereiken en hen te ondersteunen. Ook bieden ze een chatfunctie.
  • Op www.jongerenhulponline.nl vindt u meer dan 25 hulplijnen die je snel, anoniem en gratis hulp bieden. U kunt chatten met professionele hulpverleners die naar u luisteren en advies bieden.
  • Tot slot biedt JouwGGD.nl allemaal handige informatie, tips en adviezen over onderwerpen die jongeren bezighouden, zoals gewicht, seks, relaties, vrienden, eenzaamheid, groepsdruk, alcohol en drugs. Ook kunt u met verschillende jongerenadviseurs chatten en vragen stellen.

De eerste stap zetten
Het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent, hoe eenzaam u zich ook voelt. Er zijn een heleboel mensen en organisaties die er zijn om te helpen. Aarzel niet om contact met hen op te nemen en de eerste stap te zetten.

Hulp voor eenzame jongeren