Financieel fit

Team zorgprofessionals

Maakt u zich zorgen over geld, heeft u geen overzicht over uw financiën of stress over schulden? U bent zeker niet de enige. Er zijn allerlei redenen waardoor u financieel minder fit kunt zijn. Denk aan een scheiding, werkloos raken of pensionering. Maar ook aan de inflatie en de gestegen kosten. Wacht niet te lang met het vragen van hulp, want financiële problemen zorgen voor veel stress en gaan ten koste van uw gezondheid.

Hulp bij een laag inkomen

Woont u in de gemeente Zeist en heeft u een laag inkomen? Op de website van de gemeente Zeist vindt u informatie over regelingen waar u of uw kinderen tot 18 jaar mogelijk gebruik van kunnen maken.

Hulp bij schulden

Heeft u een betaalachterstand of schulden? De Regionale Sociale Dienst (RSD) biedt begeleiding en advies. De RSD kijkt samen met u wat u kunt doen bij een betaalachterstand en wat u kunt doen om schulden te voorkomen. Ook biedt de RSD hulp in crisissituaties.

Het Wegwijscafé

Ook bij uw administratie kunt u hulp krijgen binnen de gemeente Zeist. Het Wegwijscafé is er om mensen te helpen met praktische vragen over hun financiën. Heeft u weinig overzicht? Loopt u achter met betalingen? Spreekt u de taal onvoldoende? Of weet u niet hoe u uw computer gebruikt? Vrijwilligers en professionals van verschillende organisaties staan tijdens het Wegwijscafé voor u klaar. Ook kunnen zij u doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Het is gratis en u kunt zonder afspraak binnenlopen.

Jongeren en geldzaken

Zodra jongeren 18 worden, zijn ze voor de wet financieel zelfstandig. Daar komen een hoop verantwoordelijkheden bij kijken. Ook is informatie over geldzaken soms lastig te begrijpen. Gelukkig kunt u online veel informatie vinden over hoe u uw geldzaken het beste kan regelen.

  • Het Nibud biedt veel informatie over jongeren en het omgaan met geld. Ook heeft het Nibud een aparte website voor scholieren, waar een hoop handige tips en checklists staan over alles wat met geld te maken heeft.
  • Via Wijzer in Geldzaken leest u wat het financieel betekent om achttien te worden en vindt u veel tips en verschillende stappenplannen.
  • Ook zijn er inmiddels verschillende apps die jongeren leren omgaan met geld. Denk aan Teenit, Goed Geld, Money Pro en Saldobaas.