Gezonder leren leven met de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
‘Ik wil nog langer mee dan vandaag’
Toen Monique Magnin (57) in haar medisch dossier van de huisarts zag hoeveel ze woog, schrok ze enorm. Dit was voor haar het moment waarop ze zich realiseerde: hier moet ik iets aan doen, want ik wil nog langer mee dan vandaag. Ze nam contact op met haar huisarts die haar aanmeldde voor de GLI, een programma waarin je twee jaar lang werkt aan een gezonde leefstijl.
Na een intake met een diëtist en een fysiotherapeut/leefstijlcoach kon Monique in oktober 2024 starten in een GLI-groep bij van Tongeren fysiotherapeuten. “In die periode ging mijn gezondheid hard achteruit. Ik kon nauwelijks lopen en al helemaal niet traplopen. Ik was zo in de stress geschoten van mijn gewicht dat ik niet meer at. Ook dronk ik niet genoeg water. Twee keer kreeg ik een bloedtransfusie vanwege een groot ijzertekort.”
Zelf doen
Tijdens de intake voor de GLI komen onderwerpen als voeding, bewegen, gedrag en lichamelijke beperkingen aan bod, maar even belangrijk is de motivatie die iemand heeft om gezonder te gaan leven. Leefstijlcoach Annelieke Schild - van Kerkhof. “Het veranderen van gewoontes is niet makkelijk. Het kost moeite, wilskracht en doorzettingsvermogen. Als leefstijlcoach wil ik je ondersteunen, maar ik kan niet voor jou gezonder gaan eten, meer bewegen, meer water drinken of beter slapen. Binnen het programma bied ik veel handvatten, maar je moet het uiteindelijk zelf doen. Dat is ook een thema dat we in de groep geregeld bespreken. Wat helpt om gemotiveerd te blijven? Doelen stellen en deze concreet, niet te groot maken en successen vieren dragen daar zeker aan bij.”
Niet alleen
De GLI is een programma waarin individuele begeleiding wordt afgewisseld met groepssessies. Monique: “We hebben een hechte groep en ik ga er elke woensdag met plezier heen. Het klinkt misschien gek, maar ik verheug me erop. We praten en bewegen samen. We herkennen veel in elkaar en leren van elkaar. En ja, je moet het uiteindelijk zelf doen, maar het helpt wel als je daarin niet alleen staat. Ik vind het best een eng idee dat deze bijeenkomsten een keer stoppen, maar gelukkig hebben we een groepsapp zodat we contact kunnen houden om elkaar te blijven steunen.”
Stress
Gaandeweg blijkt dat stress Monique veel parten speelt als het gaat om gezond leven. “Gisteren heb ik daarover een intake gehad bij Altrecht en daarin werd veel duidelijk, vertelt Monique.” Annelieke: “Doordat de GLI een programma van twee jaar is, maak ik Monique echt mee zoals ze is, op goede en minder goede momenten. En juist op die minder goede momenten zijn we er voor elkaar. Dat maakt dat je ziet waar obstakels liggen en dat je samen de complete puzzel kunt leggen. Dat Monique nu ook begeleiding gaat krijgen in het dealen met spanning en stress, gaat haar enorm helpen in het behalen van haar doel.”
Gezonde blos
Inmiddels loopt Monique weer trappen en heeft ze een gezonde blos op haar wangen. “Dat is al een hele vooruitgang”, lacht ze. “Ik ben echt megatrots op Monique”, zegt Annelieke. “Ik vind het heel mooi dat haar zelfvertrouwen steeds groter wordt. Dat ze begint te geloven en te zien dat gezond leven ook voor haar mogelijk is. Ze heeft inmiddels doelen behaald die haar eerder onbereikbaar leken!”
Professionele ondersteuning bij overgewicht
Heeft u overgewicht en wilt u ook gezonder leven, maar vindt u het lastig om dit zelf voor elkaar te krijgen? Met het leefstijlprogramma de GLI krijgt u twee jaar lang professionele ondersteuning. Naast voeding en beweging komen ook thema’s als ontspanning, goede nachtrust en positieve gezondheid aan bod. Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In Zeist zijn inmiddels circa twintig groepen actief. Ook zijn er mogelijkheden om de GLI online te volgen. Ga naar www.zorg4zeist.nl/gli of vraag uw huisarts om meer informatie.