Kansrijke start

Team zorgprofessionals

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. De eerste 1.000 dagen van het leven van een kind zijn bepalend voor een gezonde groei en ontwikkeling. Voor elke ouder is het krijgen van een kind een bijzondere gebeurtenis, die met allerlei emoties en vragen gepaard kan gaan.

Hulp voor gezinnen in kwetsbare situaties
Heeft u vragen over uw kind? Of maakt u zich zorgen over het ouderschap?  In Zeist werken verschillende organisaties samen in het actieprogramma Kansrijke Start. Zij bieden hulp aan aanstaande gezinnen in kwetsbare situaties; alleenstaande ouders, jonge moeders, mensen met een klein netwerk, mensen met negatieve jeugdervaringen, of mensen die onzeker zijn over het ouderschap. De hulp wordt geboden vanaf het moment van zwanger (willen) worden tot aan de tweede verjaardag van uw kind.

Waar kunt u terecht voor hulp? 
Uw huisarts kunt u doorverwijzen naar de volgende organisaties waar u terecht kunt voor verschillende soorten hulp: 

  • Nu Niet Zwanger 
    Heeft u een kinderwens of heeft u vragen over anticonceptie of seksualiteit? Bij Nu Niet Zwanger kunt u een open en eerlijk gesprek aangaan over deze onderwerpen. 
  • Babystartpakket Weggeefwinkel 
    In de babykamer van de Weggeefwinkel in Vollenhove staan veel mooie, leuke en nuttige spullen voor aanstaande moeders en vaders die minder te besteden hebben. Er is zelfs een compleet babystartpakket beschikbaar voor de eerste drie maanden, bestaande uit bedjes, maxicosi’s, speelgoed en nog veel meer. 
  • Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 
    De jeugdgezondheidszorg kan ondersteuning bieden aan kwetsbare ouders in de vorm van thuisvisites. De verpleegkundige kan bijvoorbeeld helpen met het verminderen van stress, het verbeteren van leefomstandigheden, het aanpakken van financiële problemen, de gezondheid en ontwikkeling van het kind en het zelfvertrouwen van ouders.

Er zijn ook een aantal organisaties die extra steun bieden, waarvoor u zich kunt aanmelden: 

  • Start Kansrijk (Samen Oplopen) 
    Samen Oplopen koppelt sterke burgers uit Zeist aan burgers die een steuntje in de rug nodig hebben. Bij deelname krijgt u een maatje die twee jaar oploopt met het (aanstaande) gezin en hen helpt op allerlei levensgebieden.  
  • Opvoedondersteuning licht (Meander Omnium) 
    Als u kinderen heeft die voorschoolse en vroegschoolse ondersteuning krijgen (VVE) kunt u via Meander Omnium ook thuis opvoedondersteuning ontvangen. 
  • Moedergroepen (Samen Oplopen en Meander Omnium) 
    Samen Oplopen en Meander Omnium verzorgen ook online zwangerschapsgroepen, waarin alle thema’s rondom zwangerschap worden besproken, van de bevalling tot aan opvoedvragen. Naast de online groepen, bestaan er ook fysieke moedergroepen. Samen met andere moeders wordt bepaald welke thema’s langskomen.     
  • Centering Pregnancy (Verloskundigen) 
    Bij Centering Pregnancy krijgt u verloskundige zorg in een groepje. Bij elke groepscontrole wordt er uitgebreid stilgestaan bij diverse thema’s rondom de zwangerschap zoals gezondheid, leefstijl, de bevalling en de babytijd. Het is een combinatie van informatie-uitwisseling, de medische controles en netwerkvorming/peersupport. Aanmelden kan tijdens de controles bij de verloskundige in Zeist.

Financiële zorgen? 
Voor financiële zorgen kunt u terecht bij Sociaal Raadslieden voor gratis en onafhankelijke hulp over onder andere geld, rechten, onderwijs en belastingen. Daarnaast is in Zeist ook het Wegwijscafé actief, waar u terecht kunt met vragen over administratie, financiën, digitale vaardigheden, taalvaardigheden en aanvragen. Beiden zijn kosteloos en open toegankelijk. 

Meer informatie
Wilt u meer informatie over waar u terecht kunt met vragen en zorgen over opgroeiende kinderen? Of wilt u meer weten over zorg en begeleiding voor ouders en kinderen? Bekijk dan de pagina over gezond opgroeien

Scroll naar boven