Afscheidnemende huisartsen Vollenhove blikken terug ‘Ik vind het een voorrecht om dit werk te mogen doen’
9 december 2024
Huisartsen Ayse Tuna-Tüzün en Ingrid de Voogd stoppen per 1 januari met hun huisartsenpraktijken aan de Laan van Vollenhove. Zo vlak voor hun afscheid zochten we deze doorgewinterde huisartsen op om samen terug te blikken op hun tijd in Zeist.
Op de vraag wat het mooist is van huisarts zijn in Zeist, antwoordt Ayse: “Voor mij gaat het meer om huisarts zijn in Vollenhove. Deze wijk is totaal anders dan andere wijken in Zeist. Ik kwam hier dertig jaar geleden voor het eerst tijdens mijn huisartsenopleiding en koos er later bewust voor om mijn praktijk in Vollenhove te vestigen. Wijkbewoners komen uit meer dan 35 landen en uit alle sociale klassen. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar ik heb er geen dag spijt van gehad. Elke dag is anders en dat maakt het werk boeiend.” Ingrid werkt al 33 jaar in de wijk: “Als huisarts in Vollenhove maak je ontzettend veel mee. Je krijgt een inkijkje in andere levens en leeft intens met mensen mee. Het geeft voldoening als je iets voor hen kunt betekenen. Dat je door telkens een klein stapje te zetten toch verbetering kunt realiseren, maakt alles de moeite waard.”
Medisch en sociaal
Veel gezondheidsklachten hangen samen met sociale problematiek. Ayse: “Daarom is samenwerking tussen het sociaal en het medisch domein zo belangrijk. Drie jaar geleden kwam er een sociaal loket in de L-flat. Mensen kunnen er terecht voor ondersteuning op allerlei vlakken: financieel, administratie en sociaal. Eigenlijk is het een verlengstuk van het sociaal team, maar laagdrempeliger en dichtbij. Het komt geregeld voor dat we mensen adviseren om het loket te bezoeken.” Ingrid: “Zo maakte ik mee dat iemand een dag voordat hij uit zijn huis gezet zou worden, over zijn schaamte heen stapte en alsnog bij het loket aanklopte. Het lukte om zijn woonruimte te behouden. Vanaf dat moment was er ook weer ruimte om aandacht te besteden aan medicatie en voeding in verband met zijn diabetes.”
Elkaar leren kennen
De afgelopen jaren is er in Zeist geïnvesteerd in netwerkzorg. Beide huisartsen zien daar de meerwaarde van: “Samenwerken is cruciaal”, zegt Ingrid, “het is goed dat dit gestimuleerd en ondersteund wordt. We hebben nu korte lijnen met het Sociaal Team en kunnen elkaar eenvoudig bereiken via VIP. Het Sociaal Team houdt hier wekelijks een spreekuur en dat maakt echt een verschil. Mensen kunnen bij hen terecht in een vertrouwde omgeving, dichtbij huis. Ook voor ons is het prettig. Als je elkaar kent is samenwerken makkelijker. Daarom is het bijvoorbeeld fijn dat we nu een vast contactpersoon hebben bij het CJG.”
Een voorrecht
De huisartsen willen benadrukken dat het niet de patiënten zijn die het vak soms zwaar maken. “Ik vind het voorrecht om dit werk te mogen doen”, zegt Ingrid. “Dat je welkom bent bij mensen thuis die vaak intieme verhalen delen.” “Dat je soms vier generaties van één familie kent geeft een bijzondere vertrouwensband”, vult Ayse aan. “Het zijn meer de zaken die er allemaal nog bijkomen die mij boven het hoofd groeien, zoals alle administratie die erbij komt kijken.”
Afscheid
Wat ze gaan doen nu ze stoppen met hun praktijk weten ze nog niet precies. Ayse: “Ik wil eerst goed afronden en daarna kijk ik weer verder”. Ingrid weet het ook nog niet goed: “Ik denk dat ik nog wel wat ga invallen en spreekuren ga draaien in de gevangenis. Maar ik ga vooral ervaren hoe het gaat zijn.”
Huisartsen Evelyn de Jong en Enje Boiten nemen de praktijken over. Samen met vaste waarnemers zetten zij de huisartsenzorg in Vollenhove voort als `Huisartsen Vollenhove`.