Team zorgprofessionals

Makkelijker hulp bij geldzorgen: nieuwe rekenhulp van gemeente Zeist

Makkelijker hulp bij geldzorgen: nieuwe rekenhulp van gemeente Zeist

21 oktober 2024

Vorige week lanceerde de gemeente Zeist een nieuwe rekenhulp om inwoners met een laag inkomen te helpen. Dit hulpmiddel, geïntroduceerd op Wereldarmoededag, maakt het eenvoudiger om te ontdekken op welke minimaregelingen u recht heeft. De gemeente wil hiermee drempels verlagen en zorgen dat meer mensen gebruikmaken van de beschikbare hulp.

Heeft u moeite om rond te komen?
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat bijna 18% van de inwoners van Zeist tussen de 18 en 64 jaar moeite heeft om rond te komen. Veel mensen weten echter niet dat ze recht hebben op financiële steun via minimaregelingen, of weten niet hoe ze deze aan moeten vragen.

Wethouder Laura Hoogstraten (Bestaanszekerheid, Werk en Inkomen): “Als iemand het financieel moeilijk heeft, brengt dat veel zorgen met zich mee. Er is hulp beschikbaar vanuit de gemeente, maar de weg hier naartoe is soms nog lastig te vinden. Schaamte, het invullen van ingewikkelde formulieren en het doorgronden van de voorwaarden kunnen ook een drempel vormen. De rekenhulp maakt dit makkelijker.”

Wat zijn minimaregelingen?
Minimaregelingen bieden extra steun aan inwoners met een laag inkomen. Bijvoorbeeld hulp bij grote uitgaven, zoals het kopen van een nieuwe koelkast of het betalen van schoolkosten of sport- en cultuurlessen voor kinderen. In Zeist geldt voor veel regelingen een inkomensgrens van 130% van de bijstandsnorm. Voor alleenstaanden is dit € 1.615,93 per maand en voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen € 2.308,48 per maand.

Hoe werkt de rekenhulp?
Met de nieuwe rekenhulp vult u online eenvoudig enkele vragen in over uw gezinssituatie, leeftijd en inkomen. Op basis van uw antwoorden krijgt u direct te zien welke minimaregelingen voor u van toepassing kunnen zijn. Zo weet u snel en makkelijk waar u recht op heeft. U vindt de rekenhulp op www.zeist.nl/enjij.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de rekenhulp? Ga dan naar een van de Wegwijscafés in de verschillende wijken in Zeist. Vrijwilligers staan hier voor u klaar om te helpen bij vragen en het invullen van de formulieren.

Stap naar eenvoudige dienstverlening
De rekenhulp is in samenwerking met de Wegwijscafés, de Regionale Sociale Dienst en andere maatschappelijke partners ontwikkeld. Bernice Ruiter, directeur van de Regionale Sociale Dienst, is blij met het hulpmiddel: “Mensen kunnen zo makkelijker overzien welke regelingen er voor hen zijn. Dit is een mooie stap naar een meer eenvoudige en integrale dienstverlening.”