Team zorgprofessionals

Marianne Allemekinders neemt afscheid van Zorg4Zeist

Marianne Allemekinders neemt afscheid van Zorg4Zeist

12 december 2024

Netwerkmanager Marianne Allemekinders (gemeente Zeist) is een van de grondleggers van Zorg4Zeist. Vier jaar geleden kreeg zij vanuit de gemeente Zeist de opdracht om samen met het O&I-kernteam netwerkzorg te realiseren. Domeinoverstijgende samenwerking tussen professionals in zorg en welzijn op basis van Positieve gezondheid was het doel. Nu Marianne afscheid neemt, blikken we met haar terug op de afgelopen vier jaar.

Het realiseren van netwerkzorg in de gemeente Zeist was de afgelopen jaren jouw missie. Waar ben je terugkijkend het meest trots op?
“Ik ben er trots op dat ik erin geslaagd ben om het sociaal en medisch domein met elkaar te verbinden rondom belangrijke thema’s, zoals psychische kwetsbaarheid, jeugd en ouderen. Het mooiste vind ik dat er vertrouwen en draagvlak is ontstaan tussen de netwerkpartners. Vanuit de gemeente Zeist hebben we met Zorg4Zeist niet alleen veel netwerkpartners samengebracht, maar ook concrete programma’s ontwikkeld en succesvol geïmplementeerd. Mijn opdracht als netwerkmanager was om het beleid optimaal te laten aansluiten op de dagelijks praktijk. Het geeft me energie om te zien hoe deze samenwerking leidt tot echte impact in onze gemeente zowel richting inwoners als netwerkpartners en zorgprofessionals.”

Ben je tevreden met wat er nu staat en betekent jouw vertrek dat het ‘af’ is?
“Mijn motto is: ‘alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder’. Dit sluit aan bij de visie van Positieve gezondheid, waarbij normaliseren, zelfregie en samenwerken vanuit vertrouwen centraal staan. Dit vraagt een andere manier van denken, werken en handelen en dat is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het bouwen aan vertrouwen, draagvlak en samenwerking met zoveel netwerkpartners binnen Zorg4Zeist is een proces dat tijd kost. Ik ben trots op wat we in vier jaar hebben bereikt, maar zie dit als het begin en een stevige basis. Een cultuuromslag duurt gemiddeld zeven jaar. Als we op deze weg doorgaan, ben ik ervan overtuigd dat we over drie jaar nog veel meer positieve impact hebben op het goede leven van onze inwoners in Zeist. Het gevoel dat ik een fundament heb mogen leggen voor deze ontwikkeling geeft me enorm veel voldoening.”

Wat zijn drie essentiële benodigdheden om netwerkzorg verder te ontwikkelen in Zeist?
Vertrouwen: “Zonder vertrouwen tussen netwerkpartners blijft samenwerking oppervlakkig. Vertrouwen is de basis voor open communicatie, het delen van verantwoordelijkheden en duurzame verbindingen.”
Gelijkwaardigheid: “Alle betrokkenen, van inwoners tot netwerkpartners en professionals, moeten zich gehoord en serieus genomen voelen. Gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat iedereen actief bijdraagt en zich verantwoordelijk voelt voor het gezamenlijke doel.
Innovatie: “Voor doorontwikkeling is het nodig om creatief te blijven en nieuwe manieren te zoeken om complexe vraagstukken binnen zorg en welzijn aan te pakken. Innovatie in denken, handelen en samenwerken is essentieel om impact te vergroten.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
“Mijn eerstvolgende stap is een verhuizing naar het prachtige Zeeland, op Walcheren. Een nieuwe omgeving geeft me de kans om op te laden en na te denken over wat mijn volgende uitdaging wordt. Ik ben een bevlogen en gedreven persoon en ik wil de tijd nemen om bewust te kiezen voor een volgende stap in mijn loopbaan. Wat mij drijft, is het maken van maatschappelijke impact en zinvol bezig zijn. Er zijn zoveel kansen en mogelijkheden om het verschil te maken. Ik sta altijd open voor tips en ideeën. Dus mocht je suggesties hebben, dan hoor ik het graag!"  

Marianne werkt nog tot de kerstdagen. Inmiddels is haar opvolger bekend. Marianne: “Ilja Groenewegen start per 1 februari in deze prachtige functie. Ik heb er vertrouwen in dat hij het werk met dezelfde passie, kunde en inzet zal voortzetten.”

Scroll naar boven