Herstellen na corona

Team zorgprofessionals

Als u corona heeft gehad, kunt u nog lang last houden van lichamelijke of psychische klachten. In Zeist werken zorgverleners uit verschillende disciplines samen in het project 'Herstellen na corona'. Deze zorgverleners delen kennis en verwijzen gericht naar elkaar door. Zo zorgen ze dat u snel de juiste zorg en ondersteuning krijgt.

Voor wie is het project bedoeld?
Het project is bedoeld voor mensen die corona hebben gehad en daarna nog lang klachten houden. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals gebrek aan spierkracht, vermoeidheid en kortademigheid. Het kunnen ook psychische klachten zijn, zoals angst, somberheid en verdriet. Klacht bij eten, slikken en praten komen ook regelmatig voor, net als problemen met het geheugen, aandachtspanne en denksnelheid.   

Hoe helpt het project u verder?
De lijnen tussen de zorgverleners zijn kort en ze kennen elkaars specialisme goed. Daardoor krijgt u snel de zorg die u nodig heeft om verder te herstellen. Er zijn verschillende zorgverleners betrokken:

  • Huisartsen: uw huisarts bekijkt samen met u welke zorg u nodig heeft, verwijst naar andere zorgverleners en houdt de voortgang van uw behandeling in de gaten.  
  • Fysiotherapeuten: de fysiotherapeut helpt u bij het opbouwen van kracht, conditie en bewegingsvaardigheden. Daarnaast kan een gespecialiseerde psychosomatische fysiotherapeut u adem- en ontspanningstraining geven.  
  • Diëtisten: de diëtist geeft u voedingsadviezen die u kunnen helpen bij uw herstel.  
  • Psychologen: heeft u psychische klachten? Dan kunt u terecht bij de psycholoog voor een intensieve behandeling of om te bepalen of er sprake is van een psychische aandoening.  
  • Praktijkondersteuners GGZ: ondersteuning van een praktijkondersteuner GZ helpt u om uw lichte tot matige psychische klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan. Hierbij worden onder andere e-health-programma’s gebruikt.  
  • Ergotherapeuten: heeft u problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten of heeft u cognitieve klachten, dan adviseert de ergotherapeut u over mogelijke oplossingen.  
  • Logopedist: In het geval van spraak-, taal- en slikproblematiek is behandeling door een logopedist vaak noodzakelijk.  
    Uw eerste aanspreekpunt

Uw eerste aanspreekpunt
Houdt u klachten na corona, neem dan contact op met uw huisarts. Hij of zij verwijst u naar de zorgverlener die u het beste kan helpen. Na de doorverwijzing wordt deze zorgverlener uw eerste aanspreekpunt.  

Voor meer informatie
Wilt u meer weten over long covid, kijk dan op de website van de Rijksoverheid