Wat is respijtzorg?
Respijtzorg neemt tijdelijk de zorg van een mantelzorger over. Het geeft de mantelzorger de mogelijkheid om even bij te tanken, terwijl hun naaste (de zorgvrager) toch de nodige zorg krijgt. Zo kunnen mantelzorgers de zorg langer volhouden en kunnen we overbelasting voorkomen.
Je bent mantelzorger wanner je onbetaald en langdurig zorgt voor een naaste. Dit kan zijn vanwege een ziekte, beperking, psychische problematiek of verslaving. Mantelzorg geef je aan iemand met wie je een persoonlijke band hebt (zoals een partner, ouder of familielid). Het gaat verder dan de gebruikelijke zorg voor elkaar. Mantelzorg kan erg intensief zijn en respijtzorg kan dan verlichting geven.
Er zijn verschillende soorten respijtzorg:
Aanwezigheidszorg Dagbesteding
Logeeropvang Zorghotels en hersteloorden
Hoe regel je respijtzorg?
Hoe je respijtzorg kunt regelen is afhankelijk van de vorm van respijtzorg die je nodig hebt. Hieronder zie je welke mogelijkheden er zijn. Het Steunpunt Mantelzorg Zeist kan je helpen bij het vinden van de juiste vorm van respijtzorg en bij de aanvraag daarvan. Zij kennen de lokale mogelijkheden en kunnen u persoonlijk adviseren.
Via de gemeente (Wmo)
Voor dagbesteding, logeeropvang of individuele begeleiding thuis kun je een aanvraag doen bij het Sociaal Team van de gemeente Zeist. Na een keukentafelgesprek wordt bepaald waar je recht op hebt. Je kunt contact opnemen via:
- T 14 030 (zonder netnummer)
- E zeist@zeist.nl
- W zeist.nl/zorg-en-ondersteuning
Via de zorgverzekeraar
Sommige vormen van respijtzorg worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Dit verschilt per verzekeraar en pakket. Het is raadzaam om bij je eigen zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden.
Via de Wet langdurige zorg (Wlz)
Als jouw naaste een Wlz-indicatie heeft, kan respijtzorg hieruit gefinancierd worden. Bel hierover met het zorgkantoor Utrecht via 030-686 91 50.