Mentaal sterk

Team zorgprofessionals

Houd je koppie erbij!
Doe mee en maak jezelf mentaal sterker

Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel. Je geniet van de mooie dingen in het leven, en je kunt goed omgaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Iedereen krijgt weleens te maken met lastige dingen. Als je van jezelf weet wat je op dat moment nodig hebt, kun je beter met de situatie omgaan. Net zoals je oefeningen kunt doen om lichamelijk fit te zijn, kun je ook oefeningen doen om je mentaal fit te voelen. Bijvoorbeeld oefeningen die je helpen om te ontdekken wat bij je past en wat niet, wat voor jou een fijne manier is om jouw emoties te uiten, en hoe jij met vriendschappen omgaat.

Ben je ouder/verzorger of professional?

Klik dan hier voor meer info over de challenges.



Negen challenges

Om je daarbij een handje te helpen, hebben jongeren in gemeente Zeist negen challenges bedacht. Deze challenges richten zich op het tegengaan van negatieve gedachten, omgaan met prestatiedruk, verbeteren van je zelfbeeld, verminderen van eenzaamheid, en meer bewegen en beter slapen.

Ga jij de uitdaging aan? 

Download de challenges, voltooi ze en ontdek wat voor jou werkt.
Zo houden we met zijn allen ons koppie erbij!  

Tip: doe de challenges samen met een vriend of vriendin, broer of zus, of je ouders. En spreek samen af wat voor leuks je gaat doen als jullie hem gehaald hebben!

Daag iemand uit met je mee te doen




Hey, het is oké…

Voel jij je weleens alleen? Ben je soms gestrest? Voel je je boos, bang of verdrietig? Dan ben je niet de enige.

Maak je je zorgen om iemand? Ook dan kan het lastig zijn om een gesprek te beginnen. Op deze pagina vind je tips om te praten met iemand over wie je je zorgen maakt: Gesprekstips | Hey, het is oké (heyhetisoke.nl)

Maar wat als…

Is het doen van een paar challenges en praten met een familielid of vriend niet genoeg? Zit jij al langer niet lekker in je vel, ervaar je  te veel stress, ben je vaak somber of maak je veel ruzie? 
Het kan ook zijn dat je liever niet met je familie of vrienden wil praten. Weet dat er in dat geval nog steeds anderen in Zeist voor je klaar staan om je te helpen! Hieronder vind je waar je terecht kan. Ook als iemand in jouw omgeving zich niet fijn voelt, en je hebt het gevoel dat er meer hulp nodig is, kun je diegene attenderen op onderstaande. Tip: bied aan om samen gaan!




Regio Zeist

  • Online: Epic Youth - rechtsonder zie je ‘chat met ons’, daar kun je alles vragen wat je wilt.
  • Meander Omnium – de jongerenwerkers van Meander Omnium staan altijd voor je klaar. Of kom eens laagdrempelig langs bij één van de activiteiten of meiden- of jongensgroepen voor een uitlaatklep of een praatje.
  • Via school - Je kan altijd een gesprek aanvragen met je mentor of leerlingbegeleider op je school. Het is ook mogelijk een afspraak te maken met de jeugdverpleegkundige of -arts op je school.
  • De jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD regio Utrecht. Zie hier het Formulier aanvraag extra onderzoek of gesprek door jongere - GGDrU | GGDrU
  • Steunpunt zelfregie en herstel: een onafhankelijke en een laagdrempelige organisatie, met een locatie in Zeist, die vanuit ervaringsdeskundigheid ondersteuning biedt aan mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met psychische, psychosociale of psychiatrische problematiek.
  • Recovery college Enik: een herstelacademie met korte workshops en trainingen, altijd gegeven door ervaringsdeskundigen.
  • www.zeist.nl/iedereendoetmee: Samen kunnen we eenzaamheid stoppen. Zodat iedereen mee kan doen: mentaal fit & in verbinding! Op deze website lees je tips en vind je meer informatie over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over iemand die misschien last heeft van eenzaamheid.
  • De huisarts: Je huisarts is er ook voor mentale problemen. Je hebt geen toestemming van je ouders nodig om een afspraak met je huisarts te maken, en je hoeft ze ook niet over het gesprek te vertellen als je dat niet wilt. Je huisarts zal vertrouwelijk omgaan met wat je vertelt.

Landelijk

  • Jouwggd.nl – chat anoniem met jeugdverpleekgundige. Hier kun je ook veel informatie vinden over onderwerpen waar je mee kunt zitten, zoals gevoel, seks & relaties, gevoel en de toekomst.
  • Jongerenhulponline.nl - een overzicht van online hulpmogelijkheden en uitleg over diverse onderwerpen
  • De Kindertelefoon - je kunt bellen, chatten en meepraten op een forum over alles.
  • Hulp en advies (wijzijnmind.nl)
  • Mentaal vitaal – Trimbos - rechtsonder op de pagina staat ‘Stel een vraag’, dat kan via telefoon, chat en mail. Hier kun je ook meer lezen over wat mentale fitheid is en vind je nog meer tips om mentaal fit te worden/blijven.    

Content op deze pagina is (deels) overgenomen van: www.heyhetisoke.nl, een campagne van de overheid i.s.m. MIND Us en JOIN Us.

Scroll naar boven